sanitarna inspekcija

Sanitarna inspekcija u pohodu na Privatne Iznajmljivače?

Sanitarna inspekcija u pohodu na Privatne Iznajmljivače?

 

Glavno pitanje koje nas je zanimalo, može li sanitarna inspekcija pokucati iznajmljivačima na vrata? Ako da u kojim slučajevima? Istražili smo ovu temu uz pomoć stručne suradnice i došli do odgovora koji bi ponajprije mogli biti zanimljivi vlasnicima smještaja s bazenom. No dobili smo i službeni dopis i mišljenje sanitarne inpekcije vezano uz općenito nadzor u obiteljskom smještaju.

Sanitarna inspekija ima svoj godišnji program djelovanja, i prema njemu postupa ponekada kada je neka problematika posebno aktualna. Tada se orijentiraju na kontrolu i nekih drugih stvari. Npr, kada je donesen pravilnik o nepušenju u ugostiteljskim objektima intenzivno su izlazili i kontolirali pušenje.
Primjerice, u jesen ili proljeće kada je sezona škole ili kad su djeca u vrtićima opet inteziviraju obilaske, no ne nasumce već prema nekom njihovom planu. Posjećuju te objekte i kontroliraju sve zahtjeve koje moraju ispunjavati takvi objekti. Od hrane do briseva igračaka.

 

Nova Aplikacija za Privatne Iznajmljivače! Svi rezervacijski portali na jednom mjestu.

Besplatni Channel Manager

 

Kucanje na vrata bez najave. 

 

Zatim za vrijeme nekih pučkih fešti ili nekih većih blagdana, Uskrs, Božić ili slično, tada imaju pravo pojačano kontrolirati ispravnost uzoraka hrane. Kao i  uvjete objekata, sanitarne iskaznice djelatnika i mnoge druge detalje posebice kod ugostitelja…

I najzanimljivije od svega, inspektori se zapravo za dolazak ne moraju prethodno najavljivati, a ni imati neki poseban razlog zašto su negdje došli. Imaju pravo u okviru svojih nadležnosti pregledati određeni objekt da li udovoljava važećim pravilnicima…

No, koliko oni zaista izlaze, to je već drugi par rukava. Čini se, da baš i ne toliko dovoljno koliko bi ponekad i negdje trebali… Ali to vjerojatno povlači druge razloge, kao što su vrijeme, prijevoz, teritorijalna nadležnost….

Obveze Iznajmljivača za održavanje bazena

Sve o bazenskoj vodi i bazenima stoji u Pravilniku o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda
te u (izmjenama i dopunama 2014.).

Turistička inspekcija tvrdi da nije u njihovoj nadležnosti da kontroliraju bazene i udovoljava li kvaliteta vode svim normama pravilnika. Takvo nešto i ima i logike jer nije njihova struka i nebi znali previše o tome reći, a sa druge strane sanitarna inspekcija doista jeste nadležna. I kod iznajmljivača.

Pravilnik 107/12 i njegove izmjene 88/14 nažalost jasno govore da postoji obveza provedbe kontrole zdravstvene ispravnosti vode u bazenima.

Kroz izmjene pravilnika se navodi jedna pogodnost za iznajmljivače koji imaju bazene, a to je da oni ne moraju imati posebnu odgovornu osobu za rad bazenskog kupališta. To osobu moraju imati veće kuće sa bazenima većim od 100m2.

Usprkos obvezama koje vlasnici bazena imaju danih pravilnikom čini se da inspekcija baš nema ni vremena ni sredstava “češljati” sve iznajmljivače redom. Pored svih ostalih brojnih ugostiteljskih objekata to definitvno trenutno nije njihov fokus interesa. Ali svakako imaju nadležnost nad time.

Tako da je za očekivati da nitko po tom pitanju možda neće biti ove godine kontroliran. Ali ukoliko se dogodi kakva ozljeda, ili postoji neka prijava gosta ili zlonamjernog susjeda za neke takve radnje oni moraju postupiti izlaskom i kontrolom iznajmljivača.

 

Službeni odgovor sanitarne inspekcije

U konačnici, zanimao nas je službeni odgovor sanitarne inspekcije oko nadležnosti nadzora u obiteljskom smještaju. Ukratko, ako primjerice turistička inspekcija prilikom nadzora iznajmljivača primijeti da ima potrebe provjeriti nešto što spada pod ingerenciju sanitarne inspekcije. (to može biti bilo što, bazen, prostorije za serviranje doručka i slično), turistička inspekcija će to prijavit sanitarnoj inspekciji. Ona će potom po službenoj dužnosti doći obaviti nadzor kod iznajmljivača.

Evo uostalom službenog odgovora sanitarne inspekcije, citiramo:

“Ako drugo javnoprvno tijelo provodi nadzor (recimo turistička inspekcija) te tijekom nadzora utvrdi kako su prekršene odredbe zakona čije odredbe upućuju na nadležnost sanitarne inspekcije, to tijelo će, sukladno odredbi članka 18. Zakona o općem upravnom postupku (NN 47/09) po službenoj dužnosti dostaviti podatke na daljnje nadležno postupanje sanitarnoj inspkeciji”     

Izvor: http://www.klub-iznajmljivaca.com/

 

Nova Aplikacija za Privatne Iznajmljivače! Svi rezervacijski portali na jednom mjestu.

Besplatni Channel Manager