kategorizacije apartmana

Novi Minimalni Uvjeti za Kategorizaciju Apartmana u 2017. godini

 

“Tako danas imamo apartmane s jednakim brojem zvjezdica, a različitom razinom kvalitete, što je zbunjujuće za goste. Vrijeme je za razgovor o uvjetima nove kategorizacije apartmana” 

Novi uvjeri za kategorizaciju apartmana

 

Ministarstvo turizma ne odustaje od rekategorizacije obiteljskog smještaja. Ona će se provesti u skladu s novim minimalnim uvjetima koji će odgovarati zahtjevima tržišta i smanjiti nepotrebno administriranje, potvrdio nam je ministar Gari Cappelli koji je ovog tjedna započeo razgovore s predstavnicima obiteljskog smještaja iz Hrvatske gospodarske komore oko kategorizacije apartmana.

“U sljedeća dva tjedna ponovno ćemo se sastati i razmotriti najbolje opcije za razvoj obiteljskog smještaja. Svakako smo spremni izmijeniti pravilnike koji daju minimalne tehničke uvjete za obiteljske iznajmljivače, tako da idemo u korak s modernim trendovima, osiguramo zadovoljstvo gostiju i otpustimo preveliko administriranje prilikom kategorizacije objekata”, kaže Gari Cappelli. Ističe kako je cilj suradnja s udruženjima privatnog smještaja, koji čini  polovicu smještajnih kapaciteta.

 

Protivnici rekategorizacije

 

Kako je poznato, protiv ideje rekategorizacije, bez istodobne izmjene minimalnih standarda istupila je Zajednica obiteljskog smještaja Hrvatske gospodarske komore. Predsjednik Nedjeljko Pinezić smatra da to nije u skladu s Nacionalnim planom razvoja obiteljskog smještaja. Komora je za edukaciju i uvođenje certifikata “Izvorno hrvatskog domaćinstva”, te da će nova kategorizacija predstavljati nove namete i potjerati poduzetnike u sivu zonu.

Zagovornici rekategorizacije

 

Aktualna regulativa ne odgovara zahtjevima tržišta niti prirodi obiteljskog smještaja. Izmjene koje su se radile tijekom godina bile su uglavnom kozmetičke. Potreba nove kategorizacije apartmana, svakako uz nove minimalne standarde, posebno vrijedi za kapacitete koji su davno dobili kategorizaciju, i nisu se morali prilagođavati kakvim takvim izmjenama i povećavati kvalitetu. Tako danas imamo apartmane s jednakim brojem zvjezdica, a različitom razinom kvalitete, što je zbunjujuće za goste. Svima nam je interesu da se iznajmljivačima omoguće povoljna ulaganja, dulja sezona i u konačnici bolja zarada”, smatra Anamarija Cicarelli.

Privatnim iznajmljivačima ostaje da prate najnovija događanja i budu spremni na najavljivane promjene.

https://cezar.hr/besplatne-stranice/