Energetski certifikat

Energetski certifikat za Privatne iznajmljivače, obveza ili ne?

Napraviti Energetski certifikat ili ne?

Centar za rezervacije donosi odgovor:

Energetski certifikat kao obveza za Privatne iznajmljivače i vlasnike apartmana? Izgleda da… ipak ne. Novi je ministar donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju (“Narodne novine”, br. 48/14, 150/14 i 133/15), kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata.

 

Naime, kako u svom priopćenju pojašnjavaju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, svrha i cilj obveze propisane navedenom Direktivom je upoznavanje potencijalnog kupca, odnosno budućeg vlasnika, najmoprimca, zakupnika i primatelja leasinga s potrošnjom energije, odnosno troškovima za energiju koje će snositi uporabom određene kupljene, odnosno uzete u najam, zakup ili leasing zgrade, ili njezina posebnog dijela.

Energetski Certifikat vrijedi 10 godina

– U slučaju pružanja ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor, troškovi za energiju uračunati su u cijenu noćenja “paušalno”, odnosno bez obzira na potrošnju energije. Nadalje, zajednički stav dvaju ministarstava je da se pružanje ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor ne može smatrati iznajmljivanjem, davanjem u zakup niti davanjem u leasing, već se radi o pružanju usluge smještaja, objašnjavaju u ministarstvu.

Ipak, ističu da će u suradnji s Ministarstvom turizma i dalje poticati i taj dio turističkog sektora na izradu energetskih certifikata. Dodaju da su iznajmljivači koji su izradili energetski certifikat s tim dokumentom dobili mogućnost prijave za sredstva iz fondova Europske unije namijenjena poboljšanju energetskih svojstava zgrada, a kroz programe poticaja energetske učinkovitosti omogućeno je i sufinanciranje sredstva uloženih u izradu energetskog certifikata.

– Važno je napomenuti da energetski certifikat vrijedi 10 godina, što ostavlja dovoljno prostora za planiranje prijave za bespovratna poticajna sredstva. Posebno naglašavamo da je cilj i jednog i drugog ministarstva da energetski certifikati, koji će se izdavati turističkom sektoru, i svim drugim naručiteljima, budu kvalitetni i na najvišoj profesionalnoj razini. Stoga je jedan od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja aktivna suradnja s ovlaštenim osoba za energetske preglede i energetsko certificiranje i nadzor kvalitete rada kako bi se hrvatske ovlaštene osobe nametnule i uspješno svoje usluge nudile na tržištu Europske unije, kao i u zemljama u našem neposrednom okruženju, zaključuju u Ministarstvu graditeljstva.

Pravovremena reakcija ministarstva

Ovakvim ishodom situacije zadovoljan je i ministar turizma Anton Kliman, koji je na tu temu već sa svojim kolegom Kuščevićem vodio razgovore oko ukidanja obveze izrade energetskog certifikata za iznajmljivače.

– Ovim putem zahvaljujemo prvenstveno ministru Kuščeviću i njegovim stručnim službama što su razumjeli problem obiteljskih iznajmljivača i uvažili njihove primjedbe, koje su komunicirane preko Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK-u, na čelu s Nedom Pinezićem. Naša obaveza je da kao Ministarstvo turizma zastupamo interese sektora, u ovom slučaju obiteljskih iznajmljivača, čiji broj postelja čini gotovo 50 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj.

Ovime smo pokazali da dijalogom s drugim resorima, razumijevanjem problema i efikasnošću u njihovu rješavanju možemo puno napraviti, ističe ministar turizma. Inače, jučer je na marginama sjednice Vlade dogovoren sastanak i s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem kako bi još jednom promotrili kako se može olakšati pristup fondovima za energetsku učinkovitost.

Zadovoljstvo ovom odlukom nije krio predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Nedo Pinezić, koji je protiv certifikata borio od njegove najave. Oštro je bio protiv tog propisa Ministarstva koje se počelo primjenjivati od početka ove godine. U svakom je svom javnom istupu te na brojnim forumima iznajmljivača upućivao apel vlasnicima apartmana, soba i kuća za odmor da certifikate ne rade jer njihova izrada protivna zakonu. Isticao je kako je obveze izrade energetskog certifikata prema članku 24. Zakona o gradnju neutemeljena, budući da usluga u domaćinstvu nije jednaka iznajmljivanju stanova i kuća, ili prometu nekretninama.

Pinezić: Veliki iskorak nove vlasti

– Očekivali smo ovakav rasplet. Nova vlast, a pogotovo ministar turizma, ministar zaštite okoliša i prirode te ministar gradnje i prostornog uređenja od prvog dana zalagali su se za poštivanje demokratske procedure i pozitivnih propisa hrvatske države i EU-a. Drago mi je da je nova vlast na početku mandata napravila korak više prema poštivanju demokracije i pravne države i izražavam veliko zadovoljstvo, komentirao je Pinezić najnoviju odluku.

Na pitanje koliko je iznajmljivača već napravilo certifikate, te je li to bilo uzaludno, Pinezić kaže da je mali dio iznajmljivača napravio certifikat zbog toga, jer se u javnosti već osam mjeseci govori o tome da je ovaj propis upitan.

– Ljudima su bile dostupne informacije o pravom stanju stvari, a i obveza je počela vrijediti od početka 2016. godine, s time da obveze nastaje početkom ugovora s najmoprimatelja. Stoga je certifikate izradio tek manji dio iznajmljivača u Zagrebu, Dubrovniku ili Rijeci. Naravno, podupiremo takve iznajmljivače i oni imaju pravo prvenstva kod podnošenje zahtjeva za poboljšanje energetske učinkovitosti pri Fondu za energetsku učinkovitost jer se Hrvatska obvezala smanjiti potrošnju energije od 20 posto za 2020. godine, zaključio je Pinezić

https://cezar.hr/besplatne-stranice/